Fitness čokoládový dort bez mouky

od: Markéta Jonášová

Občas ráda zahřeším a dám si něco sladkého. Protože se snažím hlídat si, co jím, je těžké najít dobrotu, která chutná a je zároveň méně takzvaně „nezdravá“. Tento dort, který je bez mouky a přidaného cukru, mě nadchl, a rozhodně ho zařadím mezi své oblíbené recepty. Ten, kdo má rád čokoládu nebude zklamaný a jistě si pochutná. Určitě ho vyzkoušejte. Dobrou chuť.

     

Suroviny na 10 porcí:

300 g     kvalitní hořká čokoláda (70% a více)

6 ks        vejce

špetka  sůl

 

Energetické hodnoty na 1 kus:

Tuky                      18 g

Sacharidy            11 g

Bílkoviny             7,5 g

1 050 KJ/1 kus

 

Jak jsem dort připravila:

Horkovzdušnou troubu jsem si předehřála na 250° C a připravila jsem si kulatou dortovou formu o průměru 23 cm. S touto velikostí formy je dort nižší, pokud ho budete chtít vyšší, můžete použít buď menší průměr, nebo dort udělat z většího množství surovin. Formu jsem vyložila pečícím papírem, který jsem si zarovnala do potřebného tvaru, aby pokryl jak dno, tak i okraje.

20151021_101213

 

2/3 čokolády jsem rozpustila ve vodní lázni. Zbytek čokolády jsem si odložila stranou a na konci ji použila jako polevu.

20151020_132434 20151021_093939_Richtone(HDR)

 

Žloutky jsem oddělila od bílků. Žloutky je lepší dát do větší mísy kvůli následnému vmíchání našlehaného sněhu.

20151021_094330 20151021_094919

 

Bílky jsem vyšlehala do sněhu, zde je velmi důležité, aby sníh měl velmi hustou konzistenci, protože jinak je hmota příliš tekutá a upečený dort není tuhý, jak má být. Správně ušlehaný sníh se pozná tak, že mísu s našlehaným sněhem otočíme dnem vzhůru, sníh v míse zůstane a nevyteče.

20151021_095454

 

Žloutky jsem utřela s rozpuštěnou čokoládou. Nevadí, pokud je čokoláda ještě teplá, nemusí se nechat vychladnout. Konzistence čokoládové hmoty je tužší.

20151021_095946

 

Do čokoládové hmoty jsem lehce vmíchala vyšlehaný sníh z bílků. Hmota je krásně jemná, mírně tekutá a dá se vlít do dortové formy.

20151021_100845 20151021_101512

 

Dort jsem pekla 7 minut, pak jsem ho vyjmula z trouby a nechala 30 minut odpočívat. Po té jsem ho vložila do lednice, kde jsem ho dále nechala 12 hodin odležet (můžete klidně i déle).

20151021_102415

 

1/3 čokolády jsem opět rozpustila ve vodní lázni a polila s ní vychladlý dort. Polevu jsem nechala zatuhnout a dort byl připravený, jen se do něj zakousnout.

20151021_112054 20151021_115126_Richtone(HDR)

 

Výsledek předčil má očekávání, dort je vláčný, všem moc chutnal a díky hořké čokoládě zasytí, takže ho stačí sníst malý kousek. Podle toho, jakou použijete čokoládu, je sladší nebo hořký. Měla bych jeden tip na vylepšení, který sice zvýší energetickou hodnotu, ale dort bude uvnitř více "mokrý" - zkuste experimentovat a do těsta přidat puding uvařený v mléce, měla by stačit 1/2 porce.    

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.